Bedrijfs-noodplan

Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet. Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen ervan voor mensen.

In het kort

Bedrijfsnoodplan op maat voor jouw organisatie

Plan voldoet aan NEN-8112 norm

Inclusief ontruimingsplan

Veel afbeeldingen, aantrekkelijke vormgeving

Zowel in Nederlands als in het Engels mogelijk

Voorlichting over het plan aan medewerkers mogelijk

Taakkaarten

Een bedrijfsnoodplan moet een echte ondersteuning bieden aan de bedrijfsnoodorganisatie en niet een dik document welke niemand gebruikt.

Het bedrijfsnoodplan wat wij opstellen is voorzien van veel afbeeldingen, stroomschema’s en andere visueel aantrekkelijke elementen. Het bedrijfsnoodplan is ook voorzien van het ontruimingsplan.

Verder zorgen we voor handige en overzichtelijke takenkaarten voor elke rol in de bedrijfsnoodorganisatie. Je kunt hierbij denken aan een taakkaart voor de ploegleider BHV, de BHV’ers en receptie als meldpunt, maar ook voor de persoon die de brandweer opvangt, of opvang regelt op de verzamelplaats.

Deze takenkaarten worden op maat gemaakt voor je organisatie (zie voorbeeld hiernaast).

Onze werkwijze

Wanneer wij een bedrijfsnoodplan maken, dan willen we eerst belangrijke documenten ontvangen zoals het huidige plan (als dat aanwezig is), ontruimingsplattegronden, bhv-beleid, maar ook het programma van eisen van een brandmeldinstallatie (met waardevolle informatie over deze installatie).

Daarna komt onze adviseur bij je op locatie voor een rondgang en intake. Vervolgens wordt het plan gemaakt en in concept verstuurd. Je hebt dan de mogelijkheid om aanvullingen en correcties door te geven. Wij leveren het plan daarna definitief op en we sturen het digitaal en in een map met de bijbehorende taakkaarten geprint.

Tips

  • Oefen het bedrijfsnoodplan regelmatig. Zo kun je checken of het in de praktijk goed werkt en raken medewerkers ermee vertrouwd.
  • Evalueer het plan om de 3 jaar. Wijzig het als dat nodig is.
  • Zorg dat het bedrijfsnoodplan instemming heeft van de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT)
  • De medewerkers van een bedrijf, bhv’ers, preventiemedewerkers, arbodeskundigen moeten allemaal op de hoogte zijn van het plan.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder!

Olivier Nieland

Account manager

Neem contact op

Het bedrijfsnoodplan is een compleet plan waarin onder andere het BHV-beleid, maatgevende factoren, scenario’s, opleiding- en oefenplan en een advies over het minimaal aantal op te leiden BHV’ers in terugkomt. Daarnaast maakt het ontruimingsplan, als los uitneembaar plan, ook onderdeel uit van het bedrijfsnoodplan. Met het bedrijfsnoodplan heeft u de voornaamste onderwerpen op BHV-gebied bij elkaar gebundeld.​

Het ontruimingsplan is specifiek gericht op procedures bij ontruiming, alarmering en de taakverdeling tijdens een incident. Dit is minder uitgebreid dan het bedrijfsnoodplan. Klik hier om de verschillen tussen bedrijfsnoodplan en ontruimingsplan overzichtelijk in beeld te krijgen.

Het hebben van een bedrijfsnoodplan is in de meeste gevallen geen wettelijke verplichting. Een bedrijfsnoodplan is wel verplicht voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en daardoor te maken hebben met grote risico’s. Dit zijn de zogeheten Brzo-bedrijven.

Ondanks dat een bedrijfsnoodplan vaak geen wettelijke verplichting is, wordt het wel geadviseerd.

Het ontruimingsplan, dat onderdeel uitmaakt van het bedrijfsnoodplan (als los uitneembaar deel) is wel meestal verplicht (eis vanuit Besluit bouwwerken leefomgeving BBL). Het ontruimingsplan is beknopter van opzet. Voor de meeste (met name grotere) organisaties wordt geadviseerd een bedrijfsnoodplan op te stellen.

Ja. de termen worden op verschillende manieren gebruikt, maar eigenlijk wordt hetzelfde bedoeld: een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet. Wat ons betreft is “bedrijfsnoodplan” hiervoor de meest alomvattende term.

Het opstellen van een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan is maatwerk. Dit is onder andere afhankelijk van de soorten risico’s binnen de organisatie, grootte van de locatie(s) en het aantal locaties. Voor een op maat gemaakte offerte, klik op knop “offerte aanvragen” op deze pagina.

Onze adviseur komt langs op locatie. Door middel van een rondgang door de locatie(s), in combinatie met een gesprek aan de hand van een intakeformulier wordt de noodorganisatie in kaart gebracht. Hierdoor ontvangt de adviseur de benodigde informatie om een concept bedrijfsnoodplan op te stellen. De klant ontvangt het concept plan en vult waar nodig informatie aan. Vervolgens wordt het plan definitief gemaakt en opgeleverd. Hierbij hanteren wij een doorlooptijd van twee weken, van opname op locatie tot de oplevering van het concept.

Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder!

Olivier Nieland

Account manager

Neem contact op

Direct aan de slag

Het opstellen van een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan is maatwerk. Dit is onder andere afhankelijk van de soorten risico’s binnen de organisatie, grootte van de locatie(s) en het aantal locaties. Neem contact op voor een op maat gemaakte offerte.