Ontruimings-plan
In het Bouwbesluit staat dat een ontruimingsplan verplicht is, indien een brandmeldinstallatie verplicht is voor een gebouw. Dit is onder andere afhankelijk van de gebruiksfunctie, oppervlakte en hoogte van het gebouw. Het ontruimingsplan wordt door ons opgesteld volgens de landelijk geldende NEN-8112 norm.
In het kort
Ontruimingsplan op maat voor jouw organisatie
Plan voldoet aan NEN-8112 norm
Handige taakkaarten en checklist bij ontruiming
Veel afbeeldingen, aantrekkelijke vormgeving
Zowel in Nederlands als in het Engels mogelijk
Ook geschikt voor verhuurders van bedrijfsverzamelgebouwen
Taakkaarten
Een ontruimingsplan moet een echte ondersteuning bieden aan de organisatie in de voorbereiding op een ontruiming van het gebouw.
Het ontruimingsplan wat wij opstellen is voorzien van veel afbeeldingen, stroomschema’s en andere visueel aantrekkelijke elementen.
Verder zorgen we voor handige en overzichtelijke takenkaarten voor elke rol in de bedrijfsnoodorganisatie. Je kunt hierbij denken aan een taakkaart voor de ploegleider BHV, de BHV’ers en receptie als meldpunt, maar ook voor de persoon die de brandweer opvangt, of opvang regelt op de verzamelplaats.
Deze takenkaarten worden op maat gemaakt voor je organisatie (zie voorbeeld hiernaast).
Onze werkwijze
Wanneer wij een ontruimingsplan maken, dan willen we eerst belangrijke documenten ontvangen zoals het huidige plan (als dat aanwezig is), ontruimingsplattegronden, bhv-beleid, maar ook het programma van eisen van een brandmeldinstallatie (met waardevolle informatie over deze installatie).
Daarna komt onze adviseur bij je op locatie voor een rondgang en intake. Vervolgens wordt het plan gemaakt en in concept verstuurd. Je hebt dan de mogelijkheid om aanvullingen en correcties door te geven. Wij leveren het plan daarna definitief op en we sturen het digitaal en in een map met de bijbehorende taakkaarten geprint.
Tips
- Oefen het ontruimingsplan regelmatig. Zo kun je checken of het in de praktijk goed werkt en raken medewerkers ermee vertrouwd.
- Evalueer het plan om de 3 jaar. Wijzig het als dat nodig is.
- Zorg dat het ontruimingsplan instemming heeft van de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT)
- De medewerkers van een bedrijf, bhv’ers, preventiemedewerkers, arbodeskundigen moeten allemaal op de hoogte zijn van het plan.
Veelgestelde vragen
Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder!
Olivier Nieland
Account manager
Het ontruimingsplan is specifiek gericht op procedures bij ontruiming, alarmering en de taakverdeling tijdens een incident. Dit is minder uitgebreid dan het bedrijfsnoodplan. Klik hier om de verschillen tussen bedrijfsnoodplan en ontruimingsplan overzichtelijk in beeld te krijgen.
Het bedrijfsnoodplan is een compleet plan waarin onder andere het BHV-beleid, maatgevende factoren, scenario’s, opleiding- en oefenplan en een advies over het minimaal aantal op te leiden BHV’ers in terugkomt. Daarnaast maakt het ontruimingsplan, als los uitneembaar plan, ook onderdeel uit van het bedrijfsnoodplan. Met het bedrijfsnoodplan heeft u de voornaamste onderwerpen op BHV-gebied bij elkaar gebundeld.
Een ontruimingsplan is verplicht wanneer er in je gebouw een brandmeldinstallatie verplicht is. Of een brandmeldinstallatie verplicht is, kan je terugvinden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL). Dit is onder andere afhankelijk van de gebruiksfunctie, oppervlakte en hoogte van het gebouw. Onze adviseurs kijken graag met je mee, mocht je er niet helemaal uitkomen.
Samenwerken op BHV-gebied kent vele voordelen. Sterker nog: Artikel 19 van de Arbo-wet beschrijft dat indien in een bedrijf verschillende werkgevers arbeid doen verrichten, ze onderling doelmatig moeten samenwerken. Er zijn verschillende vormen van samenwerking mogelijk op BHV-gebied, hieronder drie voorbeelden:
Iedere werkgever heeft een eigen BHV-organisatie. In geval van een calamiteit is afgesproken elkaar te waarschuwen.
Werkgevers leveren BHV’ers aan en vormen samen één BHV-organisatie. Hierbij wordt schriftelijk vastgelegd wie, wat aan de BHV-organisatie bijdraagt.
Ontruiming wordt als BHV-taak door iedere werkgever zelf georganiseerd, de overige BHV-taken (brandbestrijding en eerste hulpverlenen) worden gezamenlijk als één BHV-organisatie opgepakt
Graag gaan we met jou in overleg over de verschillende mogelijkheden en bekijken we gezamenlijk welke vorm van samenwerking het beste aansluit.
Het opstellen van een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan is maatwerk. Dit is onder andere afhankelijk van de soorten risico’s binnen de organisatie, grootte van de locatie(s) en het aantal locaties. Voor een op maat gemaakte offerte, klik op knop “offerte aanvragen” op deze pagina.
Onze adviseur komt langs op locatie. Door middel van een rondgang door de locatie(s), in combinatie met een gesprek aan de hand van een intakeformulier wordt de BHV-organisatie in kaart gebracht. Hierdoor ontvangt de adviseur de benodigde informatie om een concept ontruimingsplan op te stellen. De klant ontvangt het concept plan en vult waar nodig informatie aan. Vervolgens wordt het plan definitief gemaakt en opgeleverd.
Een ontruimingsplan beschrijft uitgebreid de procedures bij een ontruiming van het gebouw. Bijvoorbeeld wie voert welke taak uit, welke verantwoordelijkheden zijn er en hoe is de rolverdeling. Ontruimingsplattegronden zijn tekeningen aan de muur waarop de dichtstbijzijnde vluchtweg staat aangegeven, beschikbare BHV-middelen en beknopte instructie voor medewerkers.
Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder!
Olivier Nieland
Account manager
Direct aan de slag
Het opstellen van een bedrijfsnoodplan of ontruimingsplan is maatwerk. Dit is onder andere afhankelijk van de soorten risico’s binnen de organisatie, grootte van de locatie(s) en het aantal locaties. Neem contact op voor een op maat gemaakte offerte.