RI&E

Artikel 5 van de Arbo-wet verplicht de werkgever tot het (laten) uitvoeren van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Hierin legt men schriftelijk vast welke risico’s de arbeid voor de werknemers met zich meebrengt. De Risico Inventarisatie en Evaluatie vormt als het ware het fundament van het arbobeleid.

In het kort

Duidelijke rapportage ondersteund met foto's

Door gecertificeerde veiligheidskundigen

Compleet met ingevuld Plan van Aanpak (PvA)

Goede begeleiding door veiligheidskundige

Inclusief toetsing door onafhankelijk arbodeskundige

Garantie dat voldaan wordt aan Arbowet artikel 5

Wat we bieden

Uitgebreide RI&E

Wij gebruiken diverse manieren om tot een volledig beeld te komen van de risico’s binnen je organisatie: verzamelen van gegevens zoals arbo- en verzuimbeleid, ziekteverzuimcijfers | online enquête waarbij medewerkers hun bevindingen over de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf geven. | Interview met directie en/of HR over de risico's en beleidszaken. | Inspectie van het gebouw en de middelen door een (hoger) veiligheidskundige.

Inhoud RI&E

De volgende onderwerpen komen aan bod en maken onderdeel uit van de RI&E: Verplichtingen uit de Arbowet, verzuimbeleid, periodiek medisch onderzoek, samenwerking en overleg, voorlichting en instructie, gedrag van medewerkers, arbeidsongevallen, bijzondere groepen medewerkers, werk- en rusttijden, bedrijfshulpverlening, werkplekinrichting, hygiëne/ schoonmaak, gebouwvoorzieningen, gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en veiligheid gebruik arbeidsmiddelen

Begeleiding preventiemedewerker

Elk bedrijf moet ten minste één medewerker aanwijzen als preventiemedewerker. De preventiemedewerker heeft een belangrijke taak bij het uitvoeren van de RI&E en het Plan van Aanpak. Wij betrekken de preventiemedewerker graag volledig bij de uitvoering van de RI&E voor het creëren van continuïteit en draagvlag. Door zelf te zien wat er speelt binnen de organisatie, is het uitwerken van het Plan van Aanpak eenvoudiger.

Wat zijn de risico’s binnen jouw bedrijf en hoe vaak komen deze risico’s voor?

Een groot of klein bedrijf, veel of weinig mensen in dienst: in Nederland moet elke werkgever een RI&E maken. Je onderzoekt hiermee hoeveel medewerkers er worden blootgesteld aan een bepaald risico. Dat kan over het werken met gevaarlijk stoffen gaan, maar ook om val- of struikelgevaar, het werken met machines of het werken op hoogte. Ook stress is een belangrijk gezondheidsrisico waar je als werkgever je medewerkers tegen moet beschermen. Weet je wat de risico’s zijn, dan kijk je vervolgens hoe groot dat risico is. Hoe groot is de kans dat zulke gezondheids- of veiligheidsrisico’s zich daadwerkelijk voordoen, hoe lang en hoe vaak wordt een medewerker blootgesteld aan een bepaald risico? De laatste en belangrijkste stap is het terugdringen van de risico’s. In een plan van aanpak leg je de maatregelen vast waarmee je de risico’s beheerst.

Afhankelijk van de aard en de grootte van je organisatie worden er specifieke eisen aan de Risico-Inventarisatie & Evaluatie gesteld. Vaak moeten de RI&E en plan van aanpak bijvoorbeeld getoetst worden door een gecertificeerde arbeidsdeskundige of Hoger Veiligheidskundige.

Veiligheidspiramide werkt met adviseurs die hierin thuis zijn. Wij stellen een effectieve en werkbare RI&E voor je op, die past bij jouw branche en dagelijkse praktijk. Dat deze aan wettelijke eisen voldoet, spreekt voor zich. Wil je de RI&E en plan van aanpak alleen laten toetsen? Uiteraard kun je ook daarvoor bij ons terecht. Omdat de Risico-Inventarisatie & Evaluatie inzicht geeft in de belangrijkste risico’s, is het een uitstekende basis voor het Bedrijfsnoodplan en de veiligheidsinstructies.

RI&E verplicht

Het opstellen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie is verplicht ongeacht hoe groot een organisatie is. Indien een werkgever voor minder dan 40 uur per week personeel in dienst heeft, kan gebruik worden gemaakt van een Checklist Gezondheidsrisico’s. Dit is een verkorte versie van de RI&E.​

Ben je wel RI&E-plichtig, maar heb je geen RI&E uitgevoerd, dan kun je een boete krijgen door de Arbeidsinspectie. Ook wanneer zich een bedrijfsongeval voordoet wordt naar de RI&E gevraagd. Het niet kunnen tonen van de RI&E levert een boete op of zelfs een proces verbaal. Kortom, een Risico Inventarisatie en Evaluatie opstellen is essentieel.

Toetsing RI&E

Zodra de Risico Inventarisatie en Evaluatie is opgesteld, kan het getoetst worden. Tijdens de toetsing wordt de RI&E beoordeeld op volledigheid, prioriteitstelling, betrouwbaarheid, actualiteit en diepgang. Je ontvangt na toetsing altijd een toetsingsbrief zodat kan worden aangetoond dat de RI&E aan de gestelde eisen voldoet.

RI&E toetsing is alleen verplicht wanneer je meer dan 40 uur per week aan personeel in dienst hebt, je meer dan 25 medewerkers in dienst hebt of wanneer je minder dan 25 medewerkers in dienst hebt en er geen erkend Risico Inventarisatie en Evaluatie instrument is voor jouw branche.

Wij laten alle Risico Inventarisatie en Evaluatie rapportages waarvoor de toetsingsplicht van toepassing is, toetsen door een externe gecertificeerde Arbodeskundige. Het toetsen van RI&E zit dus bij het pakket in.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder!

Olivier Nieland

Account manager

Neem contact op

RI&E staat voor Risico- Inventarisatie en Evaluatie. Het doel van de RI&E is het in kaart brengen van mogelijke risico’s op de werkplek, op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Aan de hand van deze resultaten wordt een Plan van Aanpak opgesteld met daarin de te nemen maatregelen. Door het uitvoeren van de maatregelen worden de arbeidsomstandigheden op de werkplek verbeterd.

Het uitvoeren van de RI&E bestaat uit vier stappen. Onze werkwijze is als volgt:

  1. Het verzamelen van gegevens zoals arbo- en verzuimbeleid, ziekteverzuimcijfers, etc.
  2. Online enquête of interviews waarbij medewerkers hun bevindingen over de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf geven.
  3. Interview(s) met directie/OR/preventiemedewerker over beleidsmatige onderwerpen.
  4. Inspectie van het gebouw en de middelen (locatiebezoek) door een veiligheidskundige.

Op basis van bovenstaande werkwijze wordt een RI&E-rapportage opgesteld waarin een overzicht met knelpunten, te nemen maatregelen en een opzet voor het Plan van Aanpak is uitgewerkt.

Het uitvoeren van een RI&E is maatwerk. Dit is onder andere afhankelijk van de soorten risico’s binnen de organisatie, grootte van de locatie(s) en het aantal locaties. Voor een op maat gemaakte offerte, klik op knop “offerte aanvragen”.

Wanneer er binnen uw organisatie maximaal 25 personen (niet het aantal FTE’s maar daadwerkelijke personen) in dienst zijn, hoeft de RI&E niet altijd getoetst te worden door een gecertificeerde Arbodienst of Arbodeskundige. Voor sommige branches is een erkend branche RI&E-instrument beschikbaar, in dat geval hoeft de RI&E niet getoetst te worden wanneer daarvan gebruik wordt gemaakt. Onze adviseurs gaan graag met je in overleg om de mogelijkheden te bespreken en na te gaan of uw organisatie in aanmerking komt voor toetsingsvrijstelling.

Voor sommige branches is een erkend branche RI&E-instrument beschikbaar. Deze zijn ontwikkeld door de branches. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een erkend branche RI&E-instrument, hoeft de RI&E niet getoetst te worden. Indien mogelijk maken wij gebruik van deze erkende branche RI&E-instrumenten. Onze adviseurs gaan graag met je in overleg om de mogelijkheden te bespreken en na te gaan of uw organisatie in aanmerking komt voor toetsingsvrijstelling.

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (art. 5, lid 4) moet een werkgever over een actuele RI&E beschikken. Bij veranderingen in de organisatie zal de RI&E aangepast moeten worden. Denk aan het in gebruik nemen van nieuwe machines, een reorganisatie of een verbouwing. De praktijk leert dat het gebruikelijk is om na ongeveer 4 jaar de RI&E opnieuw uit te voeren (mits er niet eerder grote veranderingen hebben plaatsgevonden in de organisatie). Het Plan van Aanpak is na 4 jaar niet altijd meer actueel, mogelijk zijn er veranderingen in wet- en regelgeving en zijn werknemers in- of uit dienst getreden.

Staat je vraag er niet bij? We helpen je graag verder!

Olivier Nieland

Account manager

Neem contact op

Direct aan de slag

Het uitvoeren van een RI&E is maatwerk. Dit is onder andere afhankelijk van de soorten risico’s binnen de organisatie, grootte van de locatie(s) en het aantal locaties. Neem contact op voor een op maat gemaakte offerte.